
TCB QUESTION 2:  

 
From: steve.cheng [mailto:steve.cheng@nacsemc.com] 
Sent: 05 October 2005 08:21 
To: Belli, Marco 
Cc: Ci_Chang@adt.com.tw 
Subject: RE: RE: RE: Symbol AP5131 FCC and IC statement issue 
Hi Marco, 

 

I have reviewed the supplied documents and am not able to find the evidence which can support the 

grant condition that Symbol has reached with FCC as listed below. 

 

The following conditions are used by Symbol and met with the FCC's approval: 

 

1. Configuration of the System is by a trained installer and requires password access. 

<Steve> Although, page 23 show the EUT has the password control scheme, however, in page 24 

“section 3.1.1 Resetting the AP-5131 Password” supply the way to breach this security function too. 

Please confirm how this scheme can meet FCC’s requirement? 

 

2. There are warning screens displayed when the system is being configured. 

<Steve> Okay, information found in page 24. 

 

3. The end 'User' has no access to the System configuration. 

<Steve> True only if item 1 could be approved. 

 

Best regards, 

Steve Cheng 

CKC certification services 

  

 

SYMBOL RESPONSE 2 
 

From: Belli, Marco [Marco.Belli@symbol.com] 

寄件日期: 2005年10月5日星期三 上午 3:44 

To: steve.cheng 

CC: Ci_Chang@adt.com.tw 

RE: Symbol AP5131 FCC and IC statement issue 

 
Hello Steve 
Again - this Access Point is part of a professional installation and once installed they are placed in 
strategic locations, to give best coverage (on walls / above the ceiling space).....The reset screen 
is not available over the LAN connection, so not accessible to the 'end user'. 
 
It should also be considered that the access point must be completely reconfigured by this 
process, so again a trained installer must carry out this procedure. 
 



SYMBOL RESPONSE 

-----Original Message----- 

From: Belli, Marco [mailto:Marco.Belli@symbol.com] 

Sent: Wednesday, September 28, 2005 1:06 PM 

To: steve.cheng; Ci_Chang@adt.com.tw 

Cc: jasonlu@accton.com.tw; jessie_peng@adt.com.tw; Kostelz, John; Narnor, Dornu; Luksich, Mark; 

Clark, Randy 

 

Subject: RE: RE: RE: Symbol AP5131 FCC and IC statement issue 

 

Let me address each of the points in turn: 

 

1.FCC 

 

Symbol addressed this issue directly with the FCC, 

Following the FCC query to the ITI Trade Association on the ability of consumers to select and 

configure Wi-Fi access points outside the authorized band. Symbol (Dornu Narnor and Mark Luksich) 

met with the FCC (Rich Fabina, Rashmi Doshi, and Tim Harrington) to discuss this issue. At the 

meeting, Symbol demonstrated a Symbol Access Point and the set-up process. 

 

The following conditions are used by Symbol and met with the FCC's approval: 

 

1. Configuration of the System is by a trained installer and requires password access. 

2. There are warning screens displayed when the system is being configured. 

3. The end 'User' has no access to the System configuration. 

 

This type of product is targeted at the INDUSTRIAL USER and is not to the consumer market through 

outlets such as KMART and Best Buy. 

 

As a final note the conditions described above has been implemented in all Symbol infrastructure 

products which have been FCC approved over the past couple of years. 

 

I assume this evidence data will allow you progress this application - Please confirm 

 

 

 

 



TCB QUESTION 1:  

 

From: Ci_Chang@adt.com.tw [mailto:Ci_Chang@adt.com.tw] 

Sent: 28 September 2005 10:32 

To: Belli, Marco 

 

Subject: 回信: RE: RE: Symbol AP5131 FCC 

 

1. There is a serious problem with this product that it allow end-user to change the regulatory domain 

(I understand that Symbol has already clearly warned the user that they show select correct country 

code to avoid violates the law. But unfortunately FCC’s policy is not allowing this function in all US 

model.) See TCB training note below: 

 

TCB conference call 2003/07/08 by Rich Fabina 1. USER SELECTABLE FREQUENCIES BY 

COUNTRY At this time, the FCC will not authorize transmitters that have the capability to allow the 

end user to choose various frequency bands that may be valid for other countries but are not in 

accordance with the frequency bands permitted by the FCC rules for use in the USA. This includes 

transmitters that use active or passive listening techniques on these non-USA frequencies. These 

transmitters must have these end user options disabled. 

 

Section 15.15(b) prohibits adjustments of any control by the user that will cause operation of a device 

in violation of the regulations. Accordingly, any proposal to allow the end user to choose extended 

channels on frequencies outside of an allowable frequency band in the USA is not acceptable. For 

example, a WLAN device operating according to Section 15.247 on channels 1-11 between 2.4 - 

2.483.5 GHz must not have any user controls or software to allow the device to operate on channels 12 

and 13 which are outside of the allowed USA band. This issue may be addressed in a future 

rulemaking. 

 

Steve Cheng 

CKC Certification Services 

 

 

 


