
 
 
 

 
   Date 
   March 11, 2002  
 
   Reference 
   02K0253 
 
Subject   Your letter 
Request for limited modular approval  - 
 
 
Dear Mr. Blom, 
 
This letter is to confirm that Agere Systems Nederland B.V. is requesting a �Limited Modular 
Approval� for the 2.4 GHz Low Power RLAN MiniPCI card with FCC ID: IMRMPCIDE3. The usage of 
this wireless device will be limited to the following Dell Computer Corporation models: Latitude C610, 
Latitude X200, Latitude C400, Inspiron 8100 and Inspiron 8200. 
 
Limited modular approval is requested since a number of items of DA 00-1407 cannot be met. Please 
see attached excerpt of DA 00-1407, where the remarks about the items, which cannot be met, are 
marked in red. 
 
The 2.4 GHz Low Power RLAN MiniPCI card with FCC ID: IMRMPCIDE3 will be factory installed by 
Dell Computer Corporation in order to ensure compliance with the applicable parts of CFR 47 Part 15. 
 
 
Yours sincerely, 
TNO Certification EPS 
 
 
 
P.A.J.M. Robben, B.Sc.E.E. 
Marketing Manager 
 

Electronic Products and Systems 
Smidshornerweg 18 
P.O. Box 15 
9822 ZG  NIEKERK 
The Netherlands 
 
Phone +31 594 50 50 05 
Fax +31 594 50 48 04 
E-mail:   eps@certi.tno.nl 
 
BTW/VAT NR NL8003.32.167.B01 
Bank ING at Delft 
Bank account 67.25.33.871 
stating �TNO Certification Niekerk� 

TNO CERTIFICATION

  
Telefication B.V. 
attn.: Mr. W. Blom 
P.O. Box 60004 
6800 JA  Arnhem 
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Excerpt of DA 00-1407 
 
In order to obtain a modular transmitter approval, a cover letter requesting modular approval must be 
submitted and the numbered requirements identified below must be addressed in the application for 
equipment authorization.  
 
1. The modular transmitter must have its own RF shielding.  This is intended to ensure that the module 
does not have to rely upon the shielding provided by the device into which it is installed in order for all 
modular transmitter emissions to comply with Part 15 limits. It is also intended to prevent coupling 
between the RF circuitry of the module and any wires or circuits in the device into which the module is 
installed.  Such coupling may result in non-compliant operation. 
 
Remark: Only a part of the intentional radiator part of the transmitter has its own RF shielding. 
Therefore obtaining a modular approval is not possible. Additional RF shielding is provided by 
the enclosure of the system in which the intentional radiator is installed. 
  
2. The modular transmitter must have buffered modulation/data inputs (if such inputs are provided) to 
ensure that the module will comply with Part 15 requirements under conditions of excessive data rates 
or over-modulation. 
 
Remark: The transmitter has buffered modulation/data inputs. 
 
3. The modular transmitter must have its own power supply regulation.  This is intended to ensure that 
the module will comply with Part 15 requirements regardless of the design of the power supplying 
circuitry in the device into which the module is installed.  
 
Remark: The transmitter has its own integrated and dedicated power supply regulation. 
  
4. The modular transmitter must comply with the antenna requirements of Section 15.203 and 
15.204(c).  The antenna must either be permanently attached or employ a �unique� antenna coupler (at 
all connections between the module and the antenna, including the cable). Any antenna used with the 
module must be approved with the module, either at the time of initial authorization or through a Class II 
permissive change.  The �professional installation� provision of Section 15.203 may not be applied to 
modules. 
 
Remark: The antenna is not integrated with the transmitter. A list of antennas, integrated in the 
notebook PC�s and intended for use with the transmitter, is part of the submitted documentation 
for certification. All antennas, intended for use with the transmitter, have been tested in 
accordance with the appropriate sections of the FCC Rules. 
  
5. The modular transmitter must be tested in a stand-alone configuration, i.e., the module must not be 
inside another device during testing.  This is intended to demonstrate that the module is capable of 
complying with Part 15 emission limits regardless of the device into which it is eventually installed.  
Unless the transmitter module will be battery powered, it must comply with the AC line conducted 
requirements found in Section 15.207.  AC or DC power lines and data input/output lines connected to 
the module must not contain ferrites, unless they will be marketed with the module (see Section 
15.27(a)).  The length of these lines shall be length typical of actual use or, if that length is unknown, at 
least 10 centimeters to insure that there is no coupling between the case of the module and supporting 
equipment.  Any accessories, peripherals, or support equipment connected to the module during testing 
shall be unmodified or commercially available (see Section 15.31(i)). 
 
Remark: The transmitter has been tested when built into the notebook PC's (having integral 
antennas) as described in the application. The Grant must state that this transmitter can only 
be used in the notebook PC's as tested and described in the application. 
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6. The modular transmitter must be labeled with its own FCC ID number, and, if the FCC ID is not 
visible when the module is installed inside another device, then the outside of the device into which 
the module is installed must also display a label referring to the enclosed module.  This exterior label 
can use wording such as the following: �Contains Transmitter Module FCC ID: XYZMODEL1� or 
�Contains FCC ID: XYZMODEL1.� Any similar wording that expresses the same meaning may be 
used.  The Grantee may either provide such a label, an example of which must be included in the 
application for equipment authorization, or, must provide adequate instructions along with the module 
which explain this requirement.  In the latter case, a copy of these instructions must be included in the 
application for equipment authorization. 
 
Remark: The transmitter is not labeled with the FCC ID number. The FCC ID number is printed 
on the label of the notebook PC's in which the transmitter is authorized for use. 
 
6. The modular transmitter must comply with any specific rule or operating requirements applicable 
to the transmitter and the manufacturer must provide adequate instructions along with the module to 
explain any such requirements.  A copy of these instructions must be included in the application for 
equipment authorization.  For example, there are very strict operational and timing requirements that 
must be met before a transmitter is authorized for operation under Section 15.231.  For instance, data 
transmission is prohibited, except for operation under Section 15.231(e), in which case there are 
separate field strength level and timing requirements.  Compliance with these requirements must be 
assured.  
 
Remark: Not applicable. 
 
8.  The modular transmitter must comply with any applicable RF exposure requirements.  For example, 
FCC Rules in Sections 2.1091, 2.1093 and specific Sections of Part 15, including 15.319(i), 15.407(f), 
15.253(f) and 15.255(g), require that Unlicensed PCS, UNII and millimeter wave devices perform routine 
environmental evaluation for RF Exposure to demonstrate compliance.  In addition, spread spectrum 
transmitters operating under Section 15.247 are required to address RF Exposure compliance in 
accordance with Section 15.247(b)(4).  Modular transmitters approved under other Sections of Part 15, 
when necessary, may also need to address certain RF Exposure concerns, typically by providing 
specific installation and operating instructions for users, installers and other interested parties to ensure 
compliance.   
 
Remark: This 2.4 GHz Low Power RLAN MiniPCI transceiver has a conducted output power of 
less than 50 mW. With reference to OET Bulletin 65 (Edition 97-01), Supplement C (Edition 01-
01), Section 3, Footnote 14, a SAR test report is not required to demonstrate compliance with 
CFR 47 Part 15.247(b)(4). 
 
If compliance with one or more of the numbered requirements, listed above, cannot be demonstrated, it 
may be possible to obtain a �Limited Modular Approval� (LMA).  This will be issued in those instances 
where the Grantee can demonstrate that it will retain control over the final installation of the device, such 
that compliance of the end product is assured.  In such a case, an operating condition on the grant of 
equipment authorization for the module would state that the module is only approved for use when 
installed in devices produced by a specific manufacturer, typically the Grantee.  If LMA is sought, the 
application for equipment authorization must make this fact clear.  It must also specifically state how 
control of the end product, into which the module will be installed, will be maintained, such that full 
compliance of the end product is always ensured. 
 
Remark: The user is instructed not to make any modifications to any part of the transmitter 
and attached cables/equipment by means of an instruction sheet/manual included with the 
transmitter. This information is available to the user by means of the instruction sheet/manual, 
uploaded as part of the application. The 2.4 GHz Low Power RLAN MiniPCI card with FCC ID: 
IMRMPCIDE3 will be factory installed by Dell Computer Corporation in order to ensure 
compliance with the applicable parts of CFR 47 Part 15. 
 


