
Dear Mr. Hardt, 
 
In your last response dated September 5, 2008, you stated that Medtronic must reply 
within 5 days (later extended to 9/15/2008) with a more sufficient justification than 
previously provided in order to continue to maintain confidential treatment for interior 
photos for FCC ID: LF5MICSW.  You also stated that failure to provide a more sufficient 
justification within the 5 days would result in the following action: “we will remove the 
confidentiality status by our own motion”.  I must admit that I am puzzled by the current 
above statements for an application that was filed by an authorized agent of the FCC 
(PCTest TCB) and accepted by the Commission on September 29, 2005.  
 
At the time of the above filing, Medtronic made their request for confidential treatment 
based on a Confidentiality Request Letter that is a permanent part of record for the filing 
that addressed each point in Section 0.459 (a) and (b) of the Commission’s rules.  That 
justification apparently was acceptable until recently when the application became 
subject to further review which resulted in your initial correspondence on June 23.2008.  
In that correspondence you stated Medtronic’s initial letter was not sufficient justification 
for granting confidential treatment of the interior photos and asked for additional 
justification.   
 
As a result of your initial correspondence, Medtronic in an effort to fulfill your request 
had the TCB file a brief additional justification for the internal photos as follows; “The 
EUT uses a proprietary antenna design. Because the EUT is never sold to the general 
public, but is loaned to a patient, and then recovered by the applicant when the patient no 
longer requires the device, and the patient is instructed to never open this medical device 
while using it, the applicant believes its antenna design will not be seen by the patient. 
Based on this, and in order maintain its competitive advantage, the applicant desires that 
internal photos of this new antenna design be granted permanent confidential treatment.” 
 
On July 28, 2008 you responded with the following; “Upon reading your response (see 
below), we fail to see the justification for maintaining these internal photos as 
confidential exhibits.”  It appears from your statement that your opinion is based on the 
fact that the product is used by patients under a loan basis and then returned to Medtronic. 
You assume that during this time period patients could get access to the internal 
assemblies even though warned by Medtronic not to do so.   I would posit that making 
such information available via the FCC website where millions of people from all walks 
of life including competitors of Medtronic cannot be compared with the incidental 
viewing of the internal apparatus by a curious patient that is using a functional unit to 
provide valuable therapeutic information to his physician.  In any event, I have not been 
able to find any requirement in the Commission’s confidentiality rules that require a 
100% guarantee that individual members of the public (patient in Medtronic’s case) 
cannot get access to information which has been granted confidential treatment by the 
Commission. 
 
It should be noted that the Commission has granted confidential treatment of internal 
photos for various products that are controlled by the applicant but released to specific 



communities that use the products.  For example, FCCID:RIASJMRFANT is one such 
product and another is FCCID: QRIICSPGH.  At this time Medtronic maintains that 
confidential treatment of the internal photos for FCCID:LF5MICSW is warranted under 
the guidelines in place at the time of filing of the application which appear to be still 
applicable based on similar request by other applicants for products authorized to be used 
for medical purposes.  
 
If the above is still deemed insufficient justification, consider this as a  request to meet 
with appropriate FCC personnel either at the Lab or in DC to further clarify the 
Commissions confidentiality position relative to medical equipment that is necessarily 
released after manufacture to individuals that will use it for medical therapeutic purposes. 
 
Sincerely, 
Phillip Inglis 
Consultant to Medtronic  
 
 
   
 
  
 
 


