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Federal Communications Commission
Washington, D.C. 20554

September 4, 2002

Fish & Richardson P.C.

1425 K 'Street, N.W_

11® Floor

Washington, DC 20005

Attn: Terry G. Mahn
Robert J. Ungar

Gentlemen:

This is in response to your letter of August 21, 2002 on behalf of Powerwave, Inc., which
. requests a waiver of Section 24.232 of the Commission’s rules to permit certification of a

In your letter, you note that the subject rule limiting the output power capability of a PCS base
station transmitter is based on the assumption that a separate transmitter is used for each

channels to the level the Commission intended for one channel. You further state that, although
125 Watts is a de minimis increase of only 1 dB above the 100 Watt limit set forth in the rule,
allowing certification of an MCPA at the higher level would result in significant benefits in
terms of licensee flexibility, cost savings and spectrum use cfficiency. For example, you state
that use of an MCPA yields improvements in intermodulation distortion cancellation, allows
closer channel spacing to increase capacity, allows the licensee to change modulation technology
without replacing equipment, reduces Space and energy requirements, and improves power
transfer efficiency between the transmitter and antennas.

Circumstances that may justify grant of a request for waiver of Wireless Radio Services rules are’
set forth in Section 1.925(b)(3) of the Commission’s rules. ! In particular, paragraph (b)(3)(i)
provides that the Commission may grant a waiver request if it is shown that the underlying
purpose of the rule would not be served by its application to the specific instance, and that such a
grant would be in the public interest. Your request for waiver is considered under the guidance
of that paragraph,

"47CFR.§ 1.925(b)(3).
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The 100 Watt transmitter power output limit for broadband PCS base station transmitters was

signal over distances well beyond a mobile unit’s capability to respond. Subsequently, the
Commission clarified the applicability of these power limits in its Third Memorandum Opinion
and Order on Reconsideration, stating:

“As regards power levels per transmitter, antenna or antenna
element, it was always our intent that the 100 Watts per channel
and 1640 Watts EIRP requirements apply to these individual
components and not to the sum of all components at the entire base
station, provided that the maximum EIRP radiated by the base
station in any given direction on any given channel does not
exceed 1640 Watts,”? :

As is clear from the “per channel” language in the foregoing paragraph, the 100 Watt power
output rule is to be applied individually to each of any number of transmitters in use at a
broadband PCS base station, each of which transmits on a single channel.* When adopting the
rule, the Commission may not have considered the possibility that future PCS base stations
might utilize individual transmitters that are designed to transmit on multiple channels, such as
MCPAs, and that have the aggregate transmitter output power of all of these channels, While the
current rule does not explicitly prohibit the use of MCPAs (you indicated that the Commission
has previously certified MCPAs having an output power of 100 Watts or less), it does have the
effect of limiting the power of all channels transmitted by an MCPA (28 channels in the example
you cited) to the intended limit for one channel. This, in turn, could discourage the use of
MCPAs at PCS base stations where many channels are used.

29 FCC Red 4957,5022 (1994),
* 9 FCC Red 6908,6917 (1994) at paragraph 62.

* The current broadband PCS rules allow licensees complete flexibility in use of emission types
and in channelizing their assigned frequency blocks, and thus do not define what constitutes a
“channel” in broadband PCS. In the similar Public Mobile Services, however, a channel is
defined generally as “the portion of the electromagnetic spectrum assigned by the FCC for one
emission.” See Section 22,99 of the Commission’s rules (47 C.F.R. § 22.99).



In view of these facts, it appears that application of the 100 Watt transmitter power limit in
Section 24.232(a) of the Commission’s rules to certification and normal operation of MCPAs

. does not serve the underlying purpose of the rule to limit transmitter output power on a “per
channel” basis. Furthermore, because the 125 Watts you have requested is only 1 dB more than

Turning to the issue of whether grant of the requested waiver would be in the public interest, the
various technical, economic, and Spectrum efficiency advantages attributed to expanded use of
MCPAs at PCS base stations, in lieu of multiple individual transmitters, could indeed constitute a
significant public benefit, Furthermore, no apparent harm will result from such increased use.
Thus, allowing broadband PCS licensees to have the option of using MCPAs in the power range
(up to 125 Watts) for which this waiver is sought is clearly in the public interest. Considering
the advantages of MCPAs in facilitating technology migration, which some wireless carriers are
now undertaking in order to provide advanced “3G” services, such as high speed data
applications, it further appears that the waiver granted herein is appropriate as a timely vehicle
for providing relief for the instant case.

Accordingly, pursuant to Sections 4(i) and 303(e) of the Communications Act of 1934, as
amended, (47 U.S.C. § 154(i) and 47 U.S.C. § 303(c), respectively), the 100 Watt transmitter
power output limit contained in Section 24.232(a) of the Commission’s rules (47 CFR.

§ 24.232(a)) is hereby waived with regard to its application to FCC equipment authorization for,
and normal operation of, multicarrier power amplifiers in the Broadband Personal
Communications Service, subject to the following conditions:..

5 Under the current rule, to obtain 1640 Watts EIRP using a 100 Watt transmitter output power, a
net antenna system gain of 12.2 dBi is necessary. Under the requested waiver, to obtain

1640 Watts EIRP using a 125 Watt transmitter power output would still require a net antenna
System gain of 11.2 dBi. For an example of a configuration the rule is intended to prevent,
consider the use of a 1000 Watt transmitter output power with a net antenna system gain of only
2.15 dBi, which would also result in 1640 Watts EIRP. In reality, PCS systems are normally
designed to use far lower base transmitting power levels, typically 100 to 200 Watts EIRP,

¢ Additional power-increasesabove 125 Watts, however, might not be considered de minimis in
comparison to the 100 Watt limit in the current rule. Thus, if Powerwave anticipates developing
(for certification and use under Part 24) MCPAs that would exceed the 125 Watt limit
established under this waiver, it is strongly recommended that Powerwave submit, well in
advance, a petition for rule making, pursuant to Section 1.401 of the Commission’s rules

(47 CF.R. § 1.401), recommending amendment of Section 24.232(a) to allow authorization and
use of such equipment. It would be helpful if such a petition were to include proposed language
for amendment of Section 24.232 that would permit the use of advanced technology transmitters,
such as MCPAs, while preserving existing interference protection in the broadband PCS.
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. The peak output power of such multicarrier power amplifiers must not exceed

125 Watts.

All other provisions of Section 24.232(a), including the 1640 Watt EIRP limit, remain
in force.

This action is taken under delegated authority pursuant to Sections 0. 131(a) and 0.331 of the
Commission’s rules (47 C.F.R. §§ 0.131(a), 0.331).
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Michael A. Ferrante

Chief, Licensing & Technical Analysis Branch
Commercial Wireless Division

Wireless Telecommunications Bureau



